Pirlewiet vzw: initiatief van ex-praeses Luc Deneffe wordt 35 jaar!

Pirlewiet vzw: initiatief van ex-praeses Luc Deneffe wordt 35 jaar!

Pirlewiet vzw, ontstaan in 1984, is een goed doel dat zich inzet om kinderen uit kansarme milieus op vakantie te laten gaan. Mede-oprichter was Luc Deneffe, ex-praeses van Ekonomika. 35 jaar later is de organisatie nog steeds actief en zetten zij hun missie verder.

Bij de oprichting in 1984 waren er drie economisten betrokken: Stefan Dercon, Carline Vuylsteke en Luc Deneffe, die toen praeses van Ekonomika was. Ook de praeses na hem, Luc Vantomme, was steunpilaar van het eerste uur.

Met het initiatief zetten ze zich in om zowel kinderen uit een instelling als kansarme kinderen op kamp te laten gaan. Het eerste kamp vond plaats in Thommen nabij Sankt-Vith. Eén van de monitoren werd door de kinderen steevast Pirlewietje genoemd. Zo kreeg de vereniging ineens een naam en werd het een groot succes. Na unaniem positieve reacties te ontvangen werd besloten uit te breiden. De eerste gezinsvakantie werd een feit, gevolgd door de +16-trektocht.

Dit was het begin van een lang verhaal voor Pirlewiet vzw. Vandaag de dag organiseren ze vakanties voor kinderen, jongeren, volwassenen én gezinnen die in armoede leven. De sociale ongelijkheid dat met armoede gepaard gaat maakt vakantie immers niet vanzelfsprekend. Voor hen kan Pirlewiet van betekenis zijn door het onderbreken van de dagelijkse sleur, de stress die met armoede gepaard gaat en de soms precaire levensomstandigheden. Het is een moment van inclusiviteit, aanvaard worden en niet voortdurend over je schouder te hoeven kijken uit zorg voor deurwaarders of jeugdrechters… gewoon zoals iedereen er even tussenuit mogen zijn!

Dát was en is waarvoor Pirlewiet vzw staat.

Op vakantie gaan, kost helaas ook geld. De deelnemers wordt slechts een fractie van de werkelijke kostprijs gevraagd en dat had Pirlewiet ook graag zo gehouden. Een deel van de kosten wordt gedekt door subsidies, maar om al de gewenste vakanties te realiseren is er heel wat meer nodig. Dit kan enkel dankzij privé-financiële middelen. Hier zijn en blijven Ekonomika alumni een belangrijke steun voor Pirlewiet. Opdat Pirlewiet kan bloeien en groeien.

De kinderen en hun gezinnen zullen je dankbaar zijn.

Je kan jouw fiscaal vrijgestelde bijdrage storten op rekeningnummer BE71 5230 4143 7869. Vanaf 40 € ontvang je een fiscaal attest.